« Gęś pieczona w żurze
Informacje o potrawie:
- liczba porcji: 6
- czas przygotowania: 240 minut
- stopień trudności: średniotrudne
- kaloryczność: wysokokaloryczne
Składniki:
- pół gęsi
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki żuru (może być z proszku)
- 15 dag boczku wędzonego
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- łyżeczka majeranku
- tłuszcz do smażenia
- łyżeczka soli
Sposób przygotowania: gęś oczyścić, umyć i osuszyć. Podzielić na porcje i natrzeć czosnkiem roztartym z solą i majerankiem, odstawić na godzinę. Oprószyć mąką i obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Położyć do brytfanny, dodać podsmażony na patelni boczek pokrojony w kostkę, posiekaną cebulę, wszystko zalać żurem. Przykryć brytfannę i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temp. 180C, przez ok. 2,5 - 3 godz., do uzyskania pożądanej miękkości. Podlewać sosem z pieczenia i wodą. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę z brytfanny. Gęś przełożyć na głęboki półmisek, zalać sosem pieczenia i przystroić czarną oliwką oraz listkami bazyli. Potrawę podawać z gotowanymi ziemniakami.