« Gęś pieczona w żurze

Informacje o potrawie:

  • liczba porcji: 6
  • czas przygotowania: 240 minut
  • stopień trudności: średniotrudne
  • kaloryczność: wysokokaloryczne

Składniki:

  • pół gęsi
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki żuru (może być z proszku)
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • tłuszcz do smażenia
  • łyżeczka soli

Sposób przygotowania: gęś oczyścić, umyć i osuszyć. Podzielić na porcje i natrzeć czosnkiem roztartym z solą i majerankiem, odstawić na godzinę. Oprószyć mąką i obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Położyć do brytfanny, dodać podsmażony na patelni boczek pokrojony w kostkę, posiekaną cebulę, wszystko zalać żurem. Przykryć brytfannę i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temp. 180C, przez ok. 2,5 - 3 godz., do uzyskania pożądanej miękkości. Podlewać sosem z pieczenia i wodą. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę z brytfanny. Gęś przełożyć na głęboki półmisek, zalać sosem pieczenia i przystroić czarną oliwką oraz listkami bazyli. Potrawę podawać z gotowanymi ziemniakami.