« Gęsie udka z jabłkami
Informacje o potrawie:
- liczba porcji: 4
- czas przygotowania: 70 minut
- stopień trudności: średniotrudne
- kaloryczność: średniokaloryczne
Składniki:
- 4 udka gęsie
- 20 dag cebuli
- 400 ml rosołu drobiowego (z kostki)
- łyżeczka majeranku
- 2 duże jabłka
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- 12 suszonych śliwek (bez pestek)
- 8 suszonych moreli
- 2-3 łyżki calvadosu lub koniaku
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia
Sposób przygotowania: Gęsie udka umyć, osolić, przyprawić pieprzem i obrumienić na tłuszczu ze wszystkich stron na patelni. Cebulę pokroić w ćwiartki, a następnie w piórka i zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia drobiu. Dodać rosół i majeranek. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę. Jabłka obrać, podzielić na pół, usunąć gniazda nasienne, a w pozostałe po nich miejsca włożyć po 2 wcześniej parzone i odcieknięte, suszone śliwki. Po 30 minutach duszenia gęsi, jabłka ułożyć obok gęsi i dusić dalej przez 30 minut. 8 śliwek i 8 moreli zalać niewielką ilością wody (100 ml) i gotować przez 5 minut na silnym ogniu. Dodać śmietanę, zagęścić mąką i zagotować. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i calvadosem. Usmażone udka wyłożyć na półmisek i polać sosem.