« Kaczka faszerowana na winie
Informacje o potrawie:
- liczba porcji: 6-8
- czas przygotowania: 90 minut
- stopień trudności: średniotrudne
- kaloryczność: wysokokaloryczne
Składniki:
- młoda kaczka (ok. 1,5-1,8 kg)
- 1 cebula
- 10 łyżek oliwy
- 2 łyżki masła
- łyżka koncentratu pomidorowego
- pól szklanki czerwonego wina wytrawnego
- 10 dag wędzonej szynki
- 35 dag mielonego mięsa cielęcego lub wieprzowego
- 10 dag tartego parmezanu
- 3 żółtka
- pół szklanki zielonych oliwek bez pestek
- pół szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- pieprz, sól
Sposób przygotowania: Szynkę pokroić w kostkę. Połowę cebuli obrać i drobno posiekać. Oliwki przekroić na połówki. Mięso mielone wymieszać z pokrojoną szynką, żółtkami, mlekiem, posiekaną cebulą, oliwkami i parmezanem, doprawiając do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem napełnić umytą i osuszona kaczkę. Tuszkę zaszyć białą bawełnianą nicią lub spiąć wykałaczkami. Drugą połowę cebuli obrać, drobno posiekać, obsmażyć na oliwie z masłem i dodać posiekany rozmaryn. Następnie włożyć kaczkę i obrumienić ze wszystkich stron. Zrumienioną kaczkę podlać winem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180° C. Piec do miękkości, ok. 60 minut, podlewając bulionem przygotowanym z kostki rosołowej. Po upieczeniu mięso oddzielić od kości i pokroić na porcje. Podawać z kawałkami farszu, na sosie powstałym podczas pieczenia.