« Kaczka faszerowana na winie

Informacje o potrawie:

  • liczba porcji: 6-8
  • czas przygotowania: 90 minut
  • stopień trudności: średniotrudne
  • kaloryczność: wysokokaloryczne

Składniki:

  • młoda kaczka (ok. 1,5-1,8 kg)
  • 1 cebula
  • 10 łyżek oliwy
  • 2 łyżki masła
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • pól szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 10 dag wędzonej szynki
  • 35 dag mielonego mięsa cielęcego lub wieprzowego
  • 10 dag tartego parmezanu
  • 3 żółtka
  • pół szklanki zielonych oliwek bez pestek
  • pół szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania: Szynkę pokroić w kostkę. Połowę cebuli obrać i drobno posiekać. Oliwki przekroić na połówki. Mięso mielone wymieszać z pokrojoną szynką, żółtkami, mlekiem, posiekaną cebulą, oliwkami i parmezanem, doprawiając do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Przygotowanym farszem napełnić umytą i osuszona kaczkę. Tuszkę zaszyć białą bawełnianą nicią lub spiąć wykałaczkami. Drugą połowę cebuli obrać, drobno posiekać, obsmażyć na oliwie z masłem i dodać posiekany rozmaryn. Następnie włożyć kaczkę i obrumienić ze wszystkich stron. Zrumienioną kaczkę podlać winem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180° C. Piec do miękkości, ok. 60 minut, podlewając bulionem przygotowanym z kostki rosołowej. Po upieczeniu mięso oddzielić od kości i pokroić na porcje. Podawać z kawałkami farszu, na sosie powstałym podczas pieczenia.