« Rolada z perlicy

Informacje o potrawie:

  • liczba porcji: 4
  • czas przygotowania: 90 minut
  • stopień trudności: średniotrudne
  • kaloryczność: średniokaloryczne

Składniki:

  • tuszka perliczki 1,3 - 1,5 kg
  • parzony boczek wędzony
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • papryka

Sposób przygotowania: perliczkę umyć, mięso wraz ze skórą wyluzować z kości w jednym płacie. Uzyskany płat rozłożyć na stole, zgrubienia mięsa delikatnie rozbić tłuczkiem, posypać delikatnie solą, pieprzem, majerankiem i papryką oraz natrzeć roztartymi ząbkami czosnku. Na tak przygotowaną tuszkę ułożyć pokrojony w plastry parzony boczek wędzony, całość starannie zwinąć w roladę, owinąć w folię aluminiową. Przygotowaną roladę ułożyć na blaszce do pieczenia lub w otwartej brytfannie i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 150°C ok. 45 min. Po tym czasie odwinąć z folii i dalej piec 15 min. w temp. 180°C. Podawać pokrojoną w plastry i przystrojoną gotowanymi warzywami i zieloną pietruszką.