« Rolada z perlicy
Informacje o potrawie:
- liczba porcji: 4
- czas przygotowania: 90 minut
- stopień trudności: średniotrudne
- kaloryczność: średniokaloryczne
Składniki:
- tuszka perliczki 1,3 - 1,5 kg
- parzony boczek wędzony
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- sól, pieprz
- papryka
Sposób przygotowania: perliczkę umyć, mięso wraz ze skórą wyluzować z kości w jednym płacie. Uzyskany płat rozłożyć na stole, zgrubienia mięsa delikatnie rozbić tłuczkiem, posypać delikatnie solą, pieprzem, majerankiem i papryką oraz natrzeć roztartymi ząbkami czosnku. Na tak przygotowaną tuszkę ułożyć pokrojony w plastry parzony boczek wędzony, całość starannie zwinąć w roladę, owinąć w folię aluminiową. Przygotowaną roladę ułożyć na blaszce do pieczenia lub w otwartej brytfannie i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 150°C ok. 45 min. Po tym czasie odwinąć z folii i dalej piec 15 min. w temp. 180°C. Podawać pokrojoną w plastry i przystrojoną gotowanymi warzywami i zieloną pietruszką.