« Kaczka z sosem miodowym
Informacje o potrawie:
- liczba porcji: 6-8
- czas przygotowania: 90 minut
- stopień trudności: średniotrudne
- kaloryczność: wysokokaloryczne
Składniki:
- młoda kaczka (ok. 1,5-1,8 kg)
- 4 pomarańcze
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki płynnego miodu
- 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: pomarańcze sparzyć, jeden z owoców pokroić w plasterki, z drugiego zetrzeć skórkę. Z całych pomarańczy wycisnąć sok. Kaczkę umyć, natrzeć skórką i oprószyć przyprawami.
Odstawić na 1 godzinę do lodówki. Masło rozpuścić. Do masła dodać oliwę i sok z pomarańczy. Kaczkę posmarować częścią marynaty. Ułożyć ją w brytfannie i piec ok. 2 godzin - pierwsze 20 min. w temp. 200° C, pozostały czas w 180° C. W trakcie pieczenia polewać mięso marynatą, na następnie wytworzonym sosem. Sos przelać do garnka. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody i sosu. Dodać do reszty sosu i zagotować. Doprawić miodem. Kaczkę obłożyć plasterkami pomarańczy. Osobno podać sos.